OER Bed & breakfast logo - voor prachtige overnachtingen in Drenthe de oerprovincie

ontdek het van gogh jaar in drenthe

Vincent van Gogh jaar in Drenthe.

Dit jaar markeert een bijzondere gelegenheid voor kunstliefhebbers en erfgoedbewaarders in Nederland, want het is het Van Gogh Jubileumjaar in Drenthe. Het is namelijk precies 140 jaar geleden dat de beroemde schilder de provincie Drenthe bezocht. 

Gedurende het hele jaar worden er diverse activiteiten en evenementen georganiseerd om de erfenis van Van Gogh te eren en zijn band met Drenthe te vieren.

Drentse Inspiratie
In 1883 verbleef Vincent Van Gogh enige tijd in Nieuw-Amsterdam en Zweeloo, waar hij werd betoverd door het prachtige Drentse landschap en de eenvoudige levensstijl van de lokale bevolking. Hij zag namelijk niet alleen de schoonheid van het Drentse veenlandschap, maar had vooral veel oog voor de gewone mensen en het zware bestaan van de landarbeiders. Deze ervaringen vormden een bron van inspiratie voor veel van zijn latere werken.  

Tentoonstellingen
Een van de hoogtepunten van het jubileumjaar zijn de tentoonstellingen die zijn gewijd aan het werk en de artistieke reis van Van Gogh. In verschillende musea en galerieën in Drenthe worden zijn schilderijen en tekeningen tentoongesteld, waarbij de focus ligt op zijn periode in Drenthe. Bezoekers kunnen de landschappen ervaren die Van Gogh inspireerden en de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap volgen. Deze tentoonstellingen bieden een unieke gelegenheid om dicht bij de meesterwerken van Van Gogh te komen en zijn artistieke visie te begrijpen.

Evenementen en Festivals
Het jubileumjaar wordt ook gekenmerkt door diverse evenementen en festivals die de geest van Van Gogh weerspiegelen. Van kunstmarkten tot muziekoptredens, er is voor elk wat wils. Een hoogtepunt is het Van Gogh Festival, waarbij verschillende kunstvormen samenkomen om Van Gogh’s werk te eren. Bezoekers kunnen genieten van live optredens, theaterstukken geïnspireerd op zijn leven en werk, en zelfs deelnemen aan interactieve kunstinstallaties. Deze levendige evenementen brengen mensen samen en vieren de impact die Van Gogh heeft gehad op de kunstwereld en de maatschappij als geheel.

Voor de kunstenaars onder ons
Naast tentoonstellingen en historische ontdekkingen biedt het Van Gogh Jubileumjaar ook educatieve programma’s en workshops voor kunstenaars. Vooral kinderen en jongeren worden aangemoedigd om hun eigen creativiteit te verkennen en zich te laten inspireren door Van Gogh’s kunst. Door middel van workshops in scholen en kunstinstellingen kunnen ze leren over Van Gogh’s schildertechnieken en zijn vermogen om emoties over te brengen door middel van kleur en vorm. Deze educatieve initiatieven dragen bij aan het behoud van Van Gogh’s nalatenschap en inspireren de volgende generatie kunstenaars.

Fietsroutes
Ook zijn er ter ere van het jubileumjaar speciale fietsroutes ontwikkeld. Elke route is ongeveer 50 kilometer lang. Je kunt ze afzonderlijk of als één lange route fietsen. De routes worden met speciale bordjes aangegeven en onderweg kom je doorkijkpanelen met luisterverhalen tegen en je fietst langs metershoge muurschilderingen.

Kom naar Drenthe!
Of je nu een kunstliefhebber bent, een geschiedenisfanaat of gewoon op zoek bent naar inspiratie, het jubileumjaar biedt een unieke gelegenheid om de wereld van Van Gogh te betreden en zijn nalatenschap te vieren. Dus kom naar Drenthe en laat je betoveren door de artistieke geest van Vincent van Gogh!

Wil jij meerdere dagen de provincie vanuit de ogen van Van Gogh ontdekken? Verblijf dan eens bij één van onze prachtige OER B&B’s!