OER Bed & breakfast logo - voor prachtige overnachtingen in Drenthe de oerprovincie

nationaal park drents-friese wold

In het noorden van Nederland, op de grens van de provincies Drenthe en Friesland, ligt het betoverende Nationaal Park Drents-Friese Wold. Met zijn uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en idyllische vennen is dit park een waar paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Fiets van zandverstuiving naar vennetje en van heide naar moeras. Uniek is het Aekingerzand ofwel ‘De Kale Duinen’. De wind heeft hier vrij spel waardoor het zand kan stuiven en een uniek landschap is ontstaan. Prachtig!  

Met een oppervlakte van meer dan 6.000 hectare is het Nationaal Park Drents-Friese Wold een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland. Het park wordt gekenmerkt door een gevarieerd landschap met uitgestrekte bossen, zandverstuivingen, heidevelden en vennen. Dit biedt een thuis aan een rijke verscheidenheid aan planten- en diersoorten.

Grenzeloos genieten
Een van de meest opvallende kenmerken van het Nationaal Park Drents-Friese Wold is de uitgestrektheid van de bossen. Je kunt hier kilometerslang dwalen door dichte bossen met majestueuze eiken, beuken en dennen. De geur van de naaldbomen vermengt zich met de frisse lucht en het geluid van zingende vogels vult de stilte. Het park biedt talloze wandelpaden die je dieper het bos in leiden, waar je kunt genieten van de rust en stilte.

Levend Stuifzand
Een opmerkelijk kenmerk in Nationaal Park Drents-Friese Wold is het Aekingerzand, ook wel bekend als de Kale Duinen. Dit gebied wordt gekenmerkt door levend stuifzand, waar weer en wind vrij spel hebben. Het Aekingerzand is groot genoeg om de wind de kans te geven het zand daadwerkelijk te laten stuiven. Door het inzetten van grazers blijft het gebied vrij van gras en bomen. Vanaf de uitkijktoren van Aekingerzand heb je een prachtig uitzicht over het stuifzandgebied en de adembenemende heidevelden. Vergeet niet je fotocamera mee te nemen, want de omgeving leent zich uitstekend voor landschapsfotografie.

Natuurlijke kudde
In het Nationaal Park Drents-Friese Wold wordt een effectieve methode gebruikt om te voorkomen dat het gebied overwoekerd raakt: een kudde Sayaquesa-runderen graast in een groot deel van het natuurgebied. Deze begrazing is gunstig voor veel planten- en diersoorten die profiteren van het openhouden van het gebied. Het Drents-Friese Wold is een van de zeldzame plekken in Nederland waar je een natuurlijke kudde kunt zien werken en hun invloed op het landschap kunt waarnemen.

Zelf ervaren?
In het nationaal park zijn uitgebreide mogelijkheden om te genieten van de rijke natuur. Er zijn meer dan drie informatiecentra, dertig gemarkeerde wandelroutes, drie uitkijktorens, uitgebreide fietsmogelijkheden (ook voor mtb’ers) en voor ruiters en menners is er 120 kilometer aan paden. Hier kun je de waarde van stilte en oneindigheid voelen.

Nationaal Park Drents Friese Wold

bed & breakfast nabij nationaal park drents friese wold