OER Bed & breakfast logo - voor prachtige overnachtingen in Drenthe de oerprovincie

natuurgebied Ballooerveld

Het uitgestrekte heidegebied van Ballooërveld bevindt zich in de gemeente Aa en Hunze, tussen de plaatsen Gasteren, Rolde en Loon. De naam is afgeleid van het nabijgelegen dorpje Balloo in Drenthe. Overheersend zijn de uitgestrekte heidevlaktes en deels begroeide heide, onderbroken door enkele veenmeertjes, dennenbossen en hier en daar kleine zandverstuivingen. Op dit terrein zijn naast de grote zand- en heidevelden ook grafheuvels en middeleeuwse karrensporen te bewonderen. Een wandeling over Ballooërveld voelt als een reis naar een andere wereld. Dit natuurgebied maakt deel uit van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentse Aa.

Verleden
De geschiedenis van het gebied is zichtbaar in diverse overblijfselen, variërend van Keltische velden en grafheuvels tot karrensporen. Keltische velden, ook wel raatakkers genoemd, bestonden uit kleine aaneengesloten akkers die van elkaar werden gescheiden door houtwallen of heggen. Van bovenaf gezien vormden ze enigszins de structuur van een honingraat. Ook zijn er sporen van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar, zoals een tankgracht. Het gebied wordt doorkruist door zandwegen, smalle paden en middeleeuwse karrensporen die dieper gelegen zijn.

Schapen Balooerveld

Grootste schaapskudde van Drenthe
De schaapskudde op het Ballooërveld telt maar liefst 400 Drentse heideschapen, waardoor het de grootste kudde in Drenthe is. De schaapskooi bevindt zich aan de rand van het natuurgebied en is zeker een bezoek waard. Op een informatiebord bij de schaapskooi wordt aangegeven waar je die dag de schapen kunt aantreffen. Het kan soms wat zoeken vergen, aangezien je midden in de natuur bent. Maar zodra je ze eenmaal spot, zal een glimlach ongetwijfeld verschijnen. Het aanschouwen van zo’n omvangrijke schaapskudde is werkelijk prachtig.

Wandelen
Een schitterende wandelroute doorkruist eveneens dit gebied, met als startpunt de Schaapskooi in Balloo. Het beginpunt is het handigst te bereiken per auto of fiets. Je kunt ook beginnen bij parkeerplaats Galgenriet aan de Gasterenseweg in Loon-Gasteren. Op beide locaties vind je informatiepanelen. Je kunt ook het gpx-bestand van deze route downloaden.

Zodra je bij een startpunt bent, volg je de routepaaltjes met paarse kop en loop je 9 kilometer over de heide. Voor een kortere wandeling kun je de lus van 4 of 6 kilometer volgen. Honden zijn welkom, zolang ze zijn aangelijnd. Alle paden zijn onverhard en gaan over zanderige ondergrond. Langs de route zijn enkele zitbankjes aanwezig.

Na het wandelen kun je voor een ijsje, koffie of thee en wat lekkers terecht bij De Balloohoeve, gelegen in het centrum van Balloo.

bed & breakfast nabij natuurgebied Balloerveld

Geen berichten gevonden!