OER Bed & breakfast logo - voor prachtige overnachtingen in Drenthe de oerprovincie

nationaal park dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Met zijn uitgestrekte heidevelden, weelderige bossen, schilderachtige vennetjes en diverse fauna is het park een ideale bestemming voor wandelaars, fietsers en sterrenliefhebbers. Of je nu op zoek bent naar rust en stilte, adembenemende landschappen of educatieve activiteiten, dit park heeft voor elk wat wils. Een bezoek aan Nationaal Park Dwingelderveld is een onvergetelijke ervaring die je dichter bij de natuur brengt en je laat genieten van de schoonheid van het Drentse landschap.

De omvang en diversiteit van het park
Nationaal Park Dwingelderveld beslaat een oppervlakte van meer dan 37 vierkante kilometer, waardoor het het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa is. Het landschap varieert van uitgestrekte heidevelden tot weelderige bossen en van serene vennetjes tot schilderachtige beekdalen. Dit diverse landschap biedt een thuis aan een breed scala aan planten- en diersoorten.

Wandelen en fietsen
Wandelen en fietsen zijn geliefde activiteiten in Nationaal Park Dwingelderveld, en dit is volkomen begrijpelijk. Binnen het park strekt zich een uitgebreid netwerk van wandel– en fietsroutes uit, die je meenemen langs de meest betoverende plekken van het gebied. Of je nu kiest voor de charmante ‘Dwingelderzandroute’ of de uitdagende ‘Heidehoeveroute’, je zult onder de indruk zijn van de vredige pracht van de omgeving. Tijdens je tocht kun je genieten van panoramische vergezichten over de uitgestrekte heidevelden, levendige bloemenvelden en rustige vennetjes.

Sterren kijken
Een unieke belevenis in Nationaal Park Dwingelderveld is het bewonderen van de sterrenhemel. Dit gebied is erkend als Dark Sky Park, wat betekent dat het weinig last heeft van lichtvervuiling en dus ideaal is voor sterrenkijken. Bij heldere nachten kun je hier genieten van een spectaculaire aanblik van talloze glinsterende sterren. De rust en duisternis van het park creëren een betoverende atmosfeer die zelden elders te vinden is. Regelmatig worden er sterrenkijkavonden en nachtelijke wandelingen georganiseerd, waarbij deskundige gidsen je begeleiden bij het verkennen van de wonderen van het universum.

Schaapskudde Dwingelderveld
Een opvallend kenmerk dat Nationaal Park Dwingelderveld siert, is de schaapskudde. Met ongeveer 400 schapen die gedurende het hele jaar in het park grazen, vervullen ze een essentiële rol in het beheer van de heidegebieden. Onder begeleiding van de herder doorkruisen de schapen verschillende delen van het park, waar ze op een natuurlijke manier zorgen voor het kort houden van de vegetatie. Het is een prachtig aanzicht om de schapen te zien grazen terwijl ze rustig door het landschap trekken. Deze traditionele praktijk voegt een authentieke charme toe aan het park en draagt bij aan het behoud van de natuurlijke biodiversiteit.

Bezoekerscentrum en educatieve activiteiten
Voor bezoekers die meer willen weten over het park en zijn unieke ecosysteem, is het bezoekerscentrum van Nationaal Park Dwingelderveld een uitstekende plek om naartoe te gaan. Hier kun je informatie vinden, exposities bekijken en deelnemen aan educatieve activiteiten. Het centrum organiseert regelmatig excursies, lezingen en workshops voor zowel volwassenen als kinderen, waardoor je een dieper begrip krijgt van de natuurlijke wonderen van het park.

Nationaal park Dwingelderveld

bed & breakfast nabij nationaal park dwingelderveld