OER Bed & breakfast logo - voor prachtige overnachtingen in Drenthe de oerprovincie

nationaal park Reestdal

De Reest is de grensrivier tussen Drenthe en Overijssel. Traag stromend en slingerend voert de Reest haar water van Drogteropslagen bij Dedemsvaart naar Meppel. Het dal heeft een geheel eigen karakter en is niet echt te vergelijken met de andere beekdalen in Drenthe. In feite rijgt de Reest landgoederen, heideterreinen, bossen, beekdalgraslanden en sfeervolle boerderijen, als parels aan een ketting, aaneen.

Het gebied kent veel historische elementen, zoals hakhoutbosjes, houtwallen, graanakkers en oude kerkenpaden. Deze elementen worden in standgehouden en beheerd zoals dit al eeuwenlang gebeurt. Mede door deze vorm van beheer is het Reestdal geworden zoals het nu is.

De Reest
Met een lengte van 37 kilometer markeert de Reest al eeuwenlang de grens tussen de provincies Overijssel en Drenthe. In de afgelopen 800 jaar is het beekdal in grote lijnen niet veranderd. Waar in Nederland tal van rivieren en beken zijn rechtgetrokken, is de Reest nog altijd een vriendelijk kronkelend riviertje. Dankzij de jaarlijkse overstromingen en de hoge waterstanden, worden de hooilandjes bemest en bloeit en zoemt het er in de zomer.

Flora en Fauna
Al wandelend door het Reestdal kom je bijzondere planten en dieren tegen. Het ijzerrijke grondwater dat vanuit de Reest aan de oppervlakte komt, zorgt ervoor dat soorten zoals de dotterbloem, zich hier erg thuis voelen. De zilveren maan is een unieke soort maar ook de adder voelt zich op de hoger gelegen plekken thuis. Eentje waarvoor je omhoog moet kijken en meestal eerst hoort is de graspieper. Je herkent hem door zijn karakteristieke roep en zang.

Wandelen en Fietsen
Het Reestdal is een aantrekkelijk fietsgebied. Met name landgoed de Havixhorst bij De Wijk en het uitgestrekte bos- en heidegebied Wildenberg-Rabbinge zijn uitermate geschikt voor wandelaars. Aan de Overijsselse zijde vormt het bos- en heidegebied Haardennen een aantrekkelijk wandelgebied. In de oude hoeve ’t Ende bij het gehucht De Stapel is een informatiecentrum van Het Drentse Landschap gevestigd.

Bezoekerscentrum
Middenin het Reestdal, in Oud Avereest, ligt Bezoekerscentrum De Wheem. Deze authentieke boerderij en vroegere herberg is de moeite waard om te bezoeken en tevens het ideale vertrekpunt om de omgeving te ontdekken. Het bezoekerscentrum wordt bemenst door vrijwilligers van Landschap Overijssel die activiteiten organiseren en begeleiden. Ook informeren zij je graag. Naast mooie exposities en interessante informatie, kan je hier terecht voor een lekker kopje koffie met krentewegge of de echte Reestdalkoek.

Natuurgebied Reestdal in Drenthe.

 

bed & breakfast nabij natuurgebied de reestdal